Ja wiem tylko, że po spożyciu alkoholu mam tendencje do przybierania większej ilości trądziku na twarzy^^ No i w ogóle to najwięcej mi zawsze wyskakuje "syfków" [

High Quality Source About Yulia & Lena
Trądzik to najczęściej występujące schorzenie skóry, które pojawia się w wieku dojrzewania. Przyczyną powstawania trądziku, są zmiany hormonalne zachodzące w organizmie podczas okresu dojrzewania. W następstwie tego procesu dochodzi do nadmiernego wydzielania się łoju w gruczołach łojowych. Łój ten gromadzi się w mieszkach włosowych, które ulegają zatkaniu się poprzez rogowacenie ujścia mieszków włosowych. Proces ten sprzyja w rozwoju i rozmnażaniu się bakteri beztlenowych, które żywią się łojem. W następstwie tego dochodzi do stanu zapalnego, powstawania pryszczy - są to krosty wypełnione ropną wydzieliną. Występuja również czarne kropki zwane zaskórniakami.
Trądzik atakuje nie tylko oszpecając twarz, ale pojawią się też na dekolcie, plecach, ramionach, a nawet na szyi. W żadnym wypadku nie powinniśmy ich wygniatać, ponieważ wtedy dochodzi do zakażenia, a w następstwie do powstawania blizn i odbarwień skóry w tych miejscach.
~kurka~ napisał(a):i czekam na koniec tego dojrzewania. ^^
Zauważyłem, że (przynajmniej u mnie) trądzikowe problemy znikają dzięki słońcu. Zimą solarium, np. raz na dwa tygodnie.
Powrót do Moda, zdrowie i uroda
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości