Ja wybrałem: [tłumaczenie znajdziecie tutaj]
FLY ON THE WALL
Temat: Nieodwzajemnione uczucie.
Tekst piosenki ukazuje nam w pewnym sensie nawet rozpacz pewnej osoby, która nie może być z kimś kogo kocha. Przez pewne metafory pokazane są jej pragnienia.
When you're naked in the shower
When you're sleeping for an hour
When you're big, when you're small
Oh, I wish I was a fly on the wall
Każde z czynności, które na co dzień są dla nas całkowicie normalne, ona pragnie zobaczyć. Gdyby była muchą na ścianie było by to dla niej osiągalne.
When you're with her after midnight
When you kiss her in the dim light
When you break Barbie doll
Oh, I wish I was a fly on the wall
Ukochana osoba już ma swoją drugą połówkę, mimo to [ta pierwsza] nie poddaje się. Chce także i na to patrzeć. Chce zobaczyć chwile jej słabości kiedy "psuje lalkę Barbie". Wydaje mi się, że chodzi tu o złość itd.
Wanna see who you are
Every inch, every scar
Chce poznać ją z każdej strony. Wiedzieć o niej wszystko. Każdy jej cal i każdą bliznę. Wplata się tutaj nawet trochę wątek erotyczny.
W drugiej zwrotce chodzi o to samo, wymienione są tylko inne sytuacje. Jedyne co się różni to:
Silently I arrive
You don't know I'm alive
Cicho się pojawiam, nie wiesz że żyję. Będąc muchą mogłaby w każdej chwili dostać się do pokoju swojej wybranki/wybranka. Jednak ten/ta nie wie nawet o jej istnieniu. Nie wie że żyje.
Z drugiej strony można na to popatrzeć w ten sposób. Jako człowiek pojawia się w jej/jego pobliżu. Ta/ten jednak nie zwraca na nią najmniejszej uwagi - w ten sposób nawet nie wie, że żyje i tak za nią szaleję.
Mam nadzieję że zrozumieliście